Lucia Smit 

Eenheid van het leven.

Op alle foto's rust auteursrecht: Toutlemondephotography / Instagram / Natascha Toet / Lucia Smit.



Op een  bepaalde manier lijkt voedsel op het leven. We nemen gezonde, rauwe ingrediënten uit de natuur. Vervolgens, in een poging ze gedistingeerder te laten lijken, geven we ze een bepaalde commerciële waarde en hoge sociale status. We bewerken het voedsel, voegen een sausje en kruiden toe, maken zo het voedsel minder gezond en verdoen kostbare tijd. Super food verwijderd alle onnodige extra's. We ontdekken opnieuw hoe lekker eenvoudige en onbewerkte natuurlijke ingrediënten zijn. Door heel levend voedsel te eten krijg je meer voedingsstoffen binnen en minder schadelijke stoffen. Al het voedsel dat heel en nog levend is, bevat nog alle voedingsstoffen en kan ontkiemen, groeien en blijven groeien. Dit geldt voor groenten, gedroogde bonen, hele onbewerkte granen. (Noten, zaden en Fruit). Zodra het voedsel wordt bewerkt, gaat het oxideren en wordt het dood voedsel. Je verbetert je gezondheid en krijgt met elke maaltijd meer levende energie binnen als een belangrijk deel van je voedsel bestaat uit hele, levende producten. Pas je aan het ritme van de natuur aan. Eet alleen seizoensgebonden producten. ( fruit en groenten). Eet fruit zonder toevoeging van zoet of slagroom. Eet rauwe komkommer of wortel. Eet rauwe vis (Sashimi). Probeer je smaak weer wakker te maken. Eet verse gekookte groenten bijvoorbeeld een maïskolf. Net als onze andere zintuigen hebben onze smaakpapillen tijd nodig om aan smaken te wennen. Als je gewend bent aan zout, zoet, kruidig of vet eten. Smaakt eenvoudig eten behoorlijk flauw. Het duurt minstens twee weken voordat je gewend bent aan de smaak van het nieuwe gezonde voedsel. Neem als tussendoortje zelf geroosterde zaden ( pompoenzaden). Deze snack bevat weinig zout en vet. En houd je bloedsuiker op een goed peil en geven geen stemmingswisselingen.

We moeten dus meer onbewerkte producten eten: 

- onbewerkte granen

-bruine rijst

-maïs van de kolf

- havermout

-gerst

-rogge

-gierst

-quinoa

-spelt

Elke avond laat je een hoeveelheid weken in water voor de volgende dag.

Gebruik een maand lang gezonde bewerkte producten zoals olie, tahin, hummus en natuurlijk gefermenteerd voedsel zoals azijn, zuurkool , ingelegd zuur.

ingelegd zuur maken:voor 3 potten van 0,4 deciliter

Ingrediënten:

  • 750 gram rode kool
  • 1 grote ui
  • 2 eetlepels zout
  • 6 deciliter rode wijnazijn
  • 6 eetlepels witte basterdsuiker
  • 1 afgestreken eetlepel korianderzaadjes
  • 2 kruidnagelen
  • 2,5 centimeter verse gemberwortel
  • 1 hele steranijs
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 handappelen

Recept:

Was de rode kool en snijd deze in dunne reepjes. Pel de ui en snijd deze in smalle ringen. Meng kool en ui met het zout en doe het mengsel in een vergiet boven een kom. Laat een nacht staan. Spoel de volgende dag het zout van de groenten af en laat alles goed uitlekken. Breng in een pan de azijn met suiker en alle specerijen aan de kook. Haal vervolgens de pan van het

vuur en laat afkoelen.

Schil de appels, verwijder klokhuizen en snijd ze in stukjes. Meng met de kool en ui en leg dit mengsel in potten die van tevoren zijn schoongemaakt met soda en kokend water. Haal de specerijen uit de azijn (wordt niet meer gebruikt).

Breng de azijn opnieuw aan de kook en giet het dan direct over de kool in de potten. Sluit af en zet de potten ondersteboven tot de potten zijn afgekoeld. Minimaal 6 maanden houdbaar. Als we op deze manier alles zelf zouden gaan fermenteren. Hebben we veel minder verpakkingsmateriaal nodig. Hoeven we minder naar de supermarkt en zijn minder afhankelijk  Het draagt ook bij aan duurzamer gezond leven.

 

 

Voeding moet voldoen aan de 5 elementen, Het vormt een cirkel dat gelijk staat aan onze prachtige aarde. Het is het begin van al het leven, wat er is in de kosmos. Ook wel Tao genoemd. In het Nederlands betekent dit "de weg". Een cirkel heeft een grote spirituele waarde. Heel ons leven is terug te brengen tot een cirkel. Er is niets nieuws onder de zon. 

Aarde, Hout, Metaal, Vuur, Water. Ze moeten in balans zijn en elkaar versterken. Door de juiste voeding blijven we gezond zowel lichamelijk als geestelijk.

Element Hout: staat voor geboorte en eerste groei , Oog. Het staat voor een spirituele wind.

De plantenwereld is het element hout. Element Hout haalt zijn energie uit bladgroenten. De smaak van het Element Hout is zuur. Het Element Hout is verbonden met de lente. Zuur koelt het lichaam

Zuur voedsel heeft een goede werking in de lever en de galblaas. Het drinken van citroensap bevorderd je gezondheid.

 

De kleur van element Hout is groen. Het zit ten oosten van de cirkel. De emotie bij dit element is schreeuwen en woede. 

Voedingsmiddelen met Element Hout:

zure pruimen ,yoghurt ,haagdoornbessen ,limoenen ,augurken ,zuurkool, rozebottel, sumak, postelein, asperges, tarwe mais, aardbeien, frambozen, cranberry's, bosbessen.

Recepten: 

Havermoutpap met Kombu (Zeewier), zaden en Noten

Bereiding: 1 uur en 10 minuten

200 gram haver, , één nacht geweekt in 1 liter water. Een reep kombu (zeewier) van 5 cm ( geweekt bij de haver). 4 eetlepels geroosterde zonnebloempitten en 4 eetlepels geroosterde gehakte amandelen. Breng de haver en zeewier aan de kook in 2 liter water met de deksel op de pan. Zet het vuur lager en laat het geheel zonder deksel één uur zachtjes koken. Draai het vuur uit en laat het een nacht staan. Warm de pap de volgende ochtend voorzichtig op. Serveer de pap met één eetlepel sesamzaad. De pap blijft drie dagen goed in de koelkast.

 

Kruidige bonensoep met miso en zeewier

Vegetarisch

  • Soep
  • Glutenvrij


 20 min. + 12 u. weken + 50 min. 4 personen

Ingrediënten 

  • 1 prei
  • 1 stengel witte selder
  • 0.5 pompoen (kleine)
  • 0.5 plantje peterselie (vers)
  • 4 takjes verse tijm
  • 2 cm gember
  • 1 ui (grote)
  • 2 teentjes knoflook
  • 250 g droge azukibonen
  • 2 eetl. olijfolie
  • 10 cm zeewier (Ierse kombu)
  • 4 koffiel. rijstmiso (bokaal)
  • 1 blaadje laurier
  • 1 koffiel. bonenkruid (gedroogd)
  • 1 takje rozemarijn (gedroogd)
  • zwarte peper
  • zout


Voorbereiding

  1. Laat de azukibonen 12 u. weken in water en laat uitlekken.
  2. Snij de ui in grote stukken.
  3. Snipper het knoflook, de peterselie en de gember fijn.
  4. Snij het wit van de prei en een beetje van het groen in ringen van 1/2 cm.
  5. Snij de selder in stukjes.
  6. Schil de halve pompoen. Verwijder de pitten en de draden en snij in blokjes.
  7. Rits de blaadjes van de takjes tijm.


Bereiding - 20 min. + 12 u. weken + 50 min.

Kook de azukibonen samen met de kombu, de tijm, het takje rozemarijn, de laurierblaadjes en het bonenkruid 20 à 40 min. onafgedekt in licht gezouten water tot ze bijna gaar zijn. Schep met een schuimspaan de kombu uit de kookpot na 15 min. en snij in fijne reepjes. Verhit intussen de olijfolie in een kookpot en bak de ui en het knoflook glazig. Voeg de gember, de prei, de selder en de pompoen toe en stoof even verder. Voeg water toe tot de groenten onderstaan en breng aan de kook. Voeg na 20 min. de bonen toe en laat sudderen tot alle groenten beetgaar zijn. Haal van het vuur. Los intussen de miso op in een beetje water of kookvocht en roer onder de soep. Voeg de reepjes kombu opnieuw toe en kruid met zwarte peper. Veel plezier met dit recept.





St Lucia alg:

St. Lucia, ook wel Saint Lucia, is een tropisch paradijs, een eiland gelegen tussen Martinique en St. Vincent. Het eiland is een cadeautje voor je zintuigen. De ‘Pitons’, de twee vulkanische bergpieken in het zuiden van het eiland vormen een betoverend plaatje. De Pitons zijn niet voor niets opgenomen in het UNESCO Werelderfgoed. Daarbij kent het Caribische eiland schitterende resorts waar je omringd wordt door een adembenemend landschap. Kies je voor een verblijf op hoogte met uitzicht op de Pitons, of een kamer direct aan een hagelwit zandstrand? De resorts die het eiland te bieden heeft staan garant voor verwennerij. Geniet van culinaire hoogstandjes, laat jezelf verwennen in de spa of drink een Mercera's smoothie bij een infinitypool. In de spa zie je de rijke mineralen uit de vulkanische bronnen terugkomen, super goed voor je gezondheid. Mercera's Smoothies zijn een weldaad voor je ouder wordende huid het verminderd rimpels. Volgens het Voedingscentrum zijn zowel zeewier als microalgen over het algemeen erg gezond." Ze zitten vol eiwitten en ijzer". Daarnaast bevatten algen ook vitamine B2 en essentiële vetzuren, de zogenaamde visvetzuren.


Zee alg smoothie van St Lucia alg:

Bereidingswijze: Regenboog Smoothie  

Was de blauwe bessen. Pers de sinaasappels uit. Pel de banaan en snijd de helft die je gaat gebruiken in grove stukken.

Doe de banaan, blauwe bessen, het sinaasappelsap en de Mercera's Lucia alg in een blender, samen met het glas water. Hou eventueel wat blauwe bessen apart voor de garnering. Pulseer tot het een egale massa is, ongeveer 60 seconden. Als je smoothie te dik is kun je nog wat water toevoegen en nogmaals kort pulseren.

Schenk de smoothie in 2 of 3 glazen en garneer eventueel met de achtergehouden blauwe bessen.

Zeewier: een rijke voedingsbron 

Zeewier is een grote favoriet van mij, en wordt daarom ook goed vertegenwoordigd in mijn recepten. Het is niet voor niets dat ik er zoveel gebruik van maak. Op dagelijkse basis een beetje zeewier in je voeding verwerken is om veel redenen een goed idee. Het is namelijk een bijzonder goede bron van mineralen, vitaminen én eiwitten. Daarnaast heeft het ook nog eens een reinigende werking in je lichaam. Ideaal goedje dus. En denk maar niet dat het saai is om iedere dag iets met zeewier te eten. Er zijn namelijk ontzettend veel soorten die ieder hun eigen smaak en structuur hebben.

Misschien ben je (nog) niet gewend aan de smaak van zeewier, maar wil je het toch gaan gebruiken om zijn gezonde eigenschappen. Goed idee! Als je het ‘even wennen’ vindt, begin dan gewoon met de milde soorten en verwerk het in kleine beetjes in gerechten. Kijk ter inspiratie maar tussen de onderstaande recepten…

Hier volgt een lijst van de meest bekende en meest gebruikte zeewieren met hun belangrijkste eigenschappen:

Arame

Arame is een dunne, sliertachtige soort. Het heeft een milde, licht zoetige smaak en kan na even meekoken in verschillende gerechten gebruikt worden. Het is o.a. rijk aan ijzer en calcium.

Ingrediënten

  • 250 gram tofoe
  • 4-5 eetlepels arame
  • 1 courgette
  • 1 ui
  • 2-3 eetlepels tamari(Japanse zoute sojasaus)
  • Heet water
  • Rijstolie.

Garnering: sesamzaad.

Verder nodig: een mesje, een eetlepel, een grote koekenpan of wok, een deksel voor de koekenpan of wok, een houten lepel of spatel, twee schalen, een zeef.

Bereiding

Doe de Arame in een schaal en giet er heet water bij Laat de Arame ongeveer 10-15 minuten weken Snij de tofoe in blokjes en doe ze in de tweede schaal Giet er 1-2 eetlepels tamari overheen en laat de tofoe ongeveer 10-15 minuten marineren Maak de ui schoon en snij deze fijn Was de courgette en snij deze in kleine blokjes Laat de Arame, eenmaal geweekt, uitlekken in een zeef (Het weekwater kan eventueel worden gebruikt als basis voor een soep) Giet de rijstolie in de wok of koekenpan Fruit er de gesnipperde ui gedurende een aantal minuten in Voeg de gemarineerde tofoe erbij en bak deze even mee Meng daarna de uitgelekte arame door de ui en tofoe Voeg als laatste de courgetteblokjes toe Giet een kopje water over het groentemengsel en doe het deksel erop Laat het geheel op laag vuur nog 5-7 minuten sudderen, totdat ook de courgetteblokjes gaar zijn. Garneer met sesamzaad.

Variatie

Voeg nog een paar teentjes knoflook toe. Voeg eventueel wat verse gember toe. Vervang de ui eventueel door een rode ui, lenteuitjes of prei. Gebruik in plaats van courgette een andere groente, zoals bijvoorbeeld koolrabi, bloemkool, broccoli, romanesco, (gare) sperziebonen, Chinese, witte of groene kool, wortel, pastinaak of pompoen. Voeg eventueel nog tuinkruiden toe, zoals bieslook, peterselie, basilicum, venkel of dille. Voor een meer uitgesproken smaak: vervang de rijstolie door sesamzaadolie.

Arame met prei, shii take en knoflook

Het recept voor dit groente-/bijgerecht is goed voor 2-4 personen

Ingrediënten

  • 4-5 eetlepels gedroogde arame
  • 2 dunne preien
  • 10-15 gram gedroogde shii take
  • 2-3 teentjes knoflook
  • Tekka (miso-kruidenmengsel)
  • Sesamzaadolie.

Garnering: sesamzaad Verder nodig: een mesje, een schaal, een zeef, een grote koekenpan of wok, een houten lepel of spatel.

Bereiding

Week de arame in een schaal met ruim water voor ongeveer 15 minuten Voeg de gedroogde shii take aan de arame toe Was de prei en snij in stukjes of ringetjes Maak de knoflooktenen schoon en snij ze in plakjes Giet wat sesamzaadolie in de koekenpan of wok en laat deze even warm worden Voeg prei en knoflook toe aan de olie en bak deze op middelhoog vuur aan Zeef de arame en de shii take uit het weekwater (dit kan worden gebruikt als basis voor bijvoorbeeld een soep) en laat ze even uitlekken Voeg de arame en shii take toe aan de gebakken prei en knoflook en verwarm deze nog een paar minuten mee. Strooi de tekka rijkelijk over het aramegerecht (of naar smaak; met tekka kunnen zout en andere kruiden worden vervangen) Garneer het aramegerecht met sesamzaad.

Variatie

Vervang de prei door gele of rode uien, of door bosuitjes. Gebruik in plaats van gedroogde shii take verse paddenstoelen (ongeveer 125 gram)( op Texel zijn ze heerlijk) en bak deze met de prei en knoflook mee. Gebruik in plaats van tekka gewoon zeezout of (Japanse) sojasaus, zoals shoyu of tamari. Voeg eventueel nog een kleine hoeveelheid andere groenten toe, zoals bijvoorbeeld wortel, kool, courgette of venkel. Voor een neutralere smaak: vervang de sesamzaadolie door rijstolie.

Arame met rode kool, ui, gember en sesam

Het recept voor dit groente-/bijgerecht is goed voor 2-4 personen.

Ingrediënten

  • 300 gram fijn gesneden rode kool
  • 4 eetlepels gedroogde arame
  • 1 ui
  • 1 stukje verse gember (ongeveer ter grootte van een duim)
  • Shoyu of tamari (Japanse zoute sojasaus)
  • Sesamzaadolie.

Garnering: geroosterd sesamzaad. Verder nodig: een mesje, een koekenpan of wok, een schaal, een plat bord, een grote zeef, een fijne rasp.

Bereiding

Rooster een paar eetlepels sesamzaad licht in de koekenpan of wok (geen olie toevoegen) Laat het sesamzaad op het bord afkoelen Week de arame in een schaal met water voor (ongeveer 5-7 minuten) Laat de geweekte arame vervolgens uitlekken in de zeef. Schil het stukje gember en rasp het fijn Doe de geraspte gember en een eetlepel sesamzaadolie in de schaal Voeg de uitgelekte arame toe en meng het geheel door elkaar Giet het arame-gembermengsel met de sesamzaadolie in de koekenpan of wok Fruit het geheel een paar minuten aan en giet het dan terug in de schaal Maak de ui schoon en snipper deze fijn Giet een paar eetlepels sesamzaadolie in de eerder gebruikte koekenpan of wok Fruit er de gesnipperde ui in Voeg de fijn gesneden rode kool toe Bak het geheel even aan Voeg 1-2 eetlepels shoyu of tamari toe Laat het rode kool-ui mengsel op laag vuur nog 5-10 minuten sudderen, totdat de rode kool beetgaar is Giet het rode kool-ui mengsel in de schaal bij het arame-gembermengsel en meng het geheel door elkaar Garneer met het geroosterde sesamzaad.

Variatie

Vervang de rode kool door een andere koolsoort, zoals bijvoorbeeld witte of groene kool, spitskool of savooiekool, boerenkool of eventueel spruitjes. Vervang de rode kool door een andere (stevige) groente, zoals bijvoorbeeld venkel, koolrabi, pastinaak, wortel of rode bieten. Vervang de ui eventueel door een rode ui, enkele bosuitjes of een dunne prei. Voeg nog een paar teentjes knoflook toe. Wil je de pittige smaak van de gember wat sterker houden, bak de gember dan niet mee, maar roer deze achteraf door de rode koolschotel heen. Voor een neutralere smaak: vervang de sesamzaadolie door rijstolie.

Serveren

Serveer de arameschotels als onderdeel van een middag- of avondmaaltijd. Serveer de arameschotels als bijgerecht met gekookte zilvervliesrijst of granen (zoals bijvoorbeeld gierst, quinoa, boekweit, spelt of kamut). Serveer de arameschotels als bijgerecht met Japanse noedels, zoals bijvoorbeeld ramen, soba of udon. Serveer de arameschotels als bijgerecht met gekookte peulvruchten, zoals bijvoorbeeld adukibonen ,linzen of kikkererwten. ( heerlijk vers bij de boer op Texel) Gebruik alleen nog maar streekproducten van onze eigen boeren. Noordzee zeewier is erg smakelijk als het net uit zee gevist is. (Smaakt rauw heerlijk). Het geeft je meteen nieuwe energie. Het houdt je huid in geweldige conditie en zorgt voor een betere vetverbranding.

Recept van Lucia: 

Sushi met eigen gefermenteerde groenten: koolsoorten, komkommer, ui, augurk. Gebruik couscous, Quinoa of andere graansoorten. Gebruik hiervoor zeewier uit de Noordzee. Het is wat anders van structuur maar heel lekker. Bereid het een dag voor gebruik. Heerlijk om mee te nemen naar je werk. Zo maak je het: Kook de quinoa gaar (of ander graansoort.) Uit je eigen voorraad kast. Giet het af en meng de azijn door de quinoa. Laat het vervolgens afkoelen. Haal je komkommer uit je pot, die je al in dunne repen hebt gesneden. Leg 4 dunne repen ter lengte van de lange kant van het zeewier vel. Snij de avocado doormidden en verwijder de pit. Schil de avocado en snij deze in dunne repen. Leg het zeewier vel op het rolmatje. Verdeel een kwart van de quinoa (of ander graansoort )over het zeewier vel. Maak een laag van ongeveer een 0,5 cm dik en hou aan het uiteinde 1 cm vrij. Dit wordt je plakrand. Verdeel een tl wasabi pasta over de quinoa. ( of ander graansoort). Zeewier uit de Noordzee noem je Ulva Lactuca (zeesla). Nu het zomer is smaakt het geweldig. Je kunt vragen of de vissers het voor je mee nemen. Het komt vers uit de zee, dit kan bij Den Oever, Lauwersoog, IJmuiden, Texel ,         (  karnemelk en kaas is geweldig op Texel)

Ulva Lactuca  (zeesla)  Recept :  Leg de droge zeesla in een kom en zet hem onder water. Laat het wier ongeveer 30 minuten staan tot het zacht en opgezwollen is, giet het af. Snijd of knip de harde nerven uit de zeesla, spoel het goed af, laat het uitlekken en dep droog. Hak de zeesla in grove stukken, leg ze in een kom en dek af.

Vermeng in een pannetje de azijn met sojasaus en suiker en breng het al roerende aan de kook tot de suiker is opgelost. Neem de pan direct van het vuur, giet de inhoud in een kom en laat deze afkoelen, vermeng deze met de Zeesla. Laat alles goed drogen op rolmatjes. 



 Kamut : Kamut is een oeroud graan, en ook wel khorasan genoemd. De precieze oorsprong is nogal vaag en onbekend, er wordt het meest aangenomen dat kamut net als andere oer granen ontstaan is in West-Azië. Kamut stamt af van de grassen-familie, en is “verre familie” van de tarwe. Kamut heeft dezelfde voorouders als gewone tarwe. Kamut behoort tot de harde tarwesoort. Spelt is bijvoorbeeld een zachte tarwesoort. De graankorrel is opgebouwd uit verschillende delen: de wandlagen, het meellichaam, en de kiem. In de kiem schuilen alle voedingsstoffen die zaadkorrel nodig heeft om uit te groeien tot plant. Het meellichaam bestaat voornaam uit eiwit en zetmeel. Tussen de wandlagen bevindt zich een laag die we de aleuronlaag noemen. Deze laag bevat ook veel voedingsstoffen.

Kamut is maar liefst tot 3 x zoveel rijker aan mineralen en vitaminen dan gewone tarwe. Ook geeft het een wat zoetere smaak wat zeker in brood zeer smakelijk is. Kamut heeft een opmerkelijk hoger percentage aan vitamine E (maar liefst 30% hoger dan tarwe!) Het bezit 65% meer aminozuren en bezit gezonde vetzuren. Kamut valt vooral op door zijn extreme hoge aantal eiwit. Dit ligt bijvoorbeeld 40% hoger dan Amerikaans tarwe, wat altijd een hoger eiwitgehalte heeft dan Europees tarwe. Kamut geeft ontzettend veel energie. Het wordt zelfs bestempeld als “hoogenergetisch graan”. Zeker voor mensen met vermoeidheidsklachten en chronische vermoeidheid kan Kamut wonderen verrichten. Nog een erg leuke bijkomstigheid is dat tot nu toe kamut enkel biologisch verbouwd wordt. Dit maakt kamut meteen tot het meest zuivere en biologische graan ooit.

Kamut is een graansoort die wat gluten bevat. Toch blijkt, dat kamut vrij weinig tot geen klachten geeft bij mensen met een gluten-intolerantie. Via een onderzoek  uit 2014 door IFAA (International food allergy association) kwam het besluit dat kamut voor de mensen die overgevoelig zijn voor tarwe, een uitstekend vervanger is. Dit besluit was vooral bijzonder te noemen, omdat het maar weer eens aantoont, hoezeer er geknoeid wordt met ons huidige voedsel (graan). Kamut is immers puur en biologisch. Dat mensen hier waarschijnlijk amper last van ondervinden toont dat er veel beschavingsziekten (zoals allergieën en intoleranties) waarschijnlijk een gevolg zijn van ons eigen geknoei en gerommel met onze voeding. Er zijn echter nog geen verdere onderzoeken bekend bij mensen die geen gluten verdragen, dus kunnen er voor hen ook geen echte aanbevelingen worden gedaan. Wel wordt er voorzichtig hier en daar al beweerd en uitgesproken dat kamut wel eens het vervangmiddel voor tarwe kan gaan worden.


Soba: 

Soba noodles zijn vrij makkelijk te herkennen. Door hun kleur zijn ze er meteen bij. Boekweitnoedels hebben namelijk een iets donkerdere, grijzigere tint dan hun noedel-broertjes en zusjes. Het zijn dunne noodles, die worden gemaakt van boekweitmeel of een mix van boekweitmeel en tarwebloem, met water. En die noodles verdienen een ode. Boekweitnoedels zijn namelijk een stuk gezonder dan andere soorten noedels. Dat komt doordat boekweit officieel geen graan is, maar een vruchtje of zaadje van een plant. Dat maakt soba noodles koolhydraatarm. Daarnaast bevatten de noedels ook veel aminozuren en die zijn goed voor je. Wij vinden ze vooral heel lekker: ze hebben een licht nootachtige smaak en een bite.

Udon: 
 Udon noodles zijn dikke, zachte, Japanse noodles gemaakt van tarwebloem, water en zout. Dus geen ei en daarom ook mooi wit. Het deeg wordt niet getrokken maar gewoon uitgerold en gesneden, een beetje zoals spaghetti. Er bestaat ook een dunnere udon-variant, die noemt men “hiyamugi”.

Hoe te gebruiken?
In Japan wordt udon vaak in een lichte bouillon met lichte toppings gegeten, anders dus dan ramen, die wordt in een krachtige bouillon met stevige toppings gegeten.
Maar udon is ook lekker in roerbakgerechten. Of zelfs koud met een sesam- of sojasausdressing. Gedroogde udonnoedels 7 minuten koken in ruim water zonder zout. Meteen verwerken/opeten of snel terug koelen om later vlak voor gebruikt even op te warmen. Er zijn ook zakjes met “gekookte udonnoedels” te koop. Die hoef je alleen even op te warmen. Beide soorten zijn buiten de koelkast lang houdbaar.


Adukibonen recepten :

Waarom adukibonen goed zijn voor je gezondheid, hoe je ze moet koken en de lekkerste recepten vind je hier. Adukibonen zijn zoete rode bonen uit Azië. De rode-bonenpasta of “anko” die hiermee gemaakt wordt, is een van de populairste ingrediënten in Aziatische desserts. Hij is heerlijk in bv. ijs, pannenkoeken, dumplings …

Gezondheidsvoordelen van adukibonen

Adukibonen zijn rijk aan proteïnen en daardoor een goede vleesvervanger. 100 g droge adukibonen (= ca. 200 g na het koken) bevat 19,8 g proteïnen. In vergelijking met kidneybonen bevatten adukibonen meer proteïnen, vitaminen, mineralen en antioxidanten. Ze bevatten meer ijzer, wat interessant is voor mensen met een lage bloeddruk. Bovendien zijn ze gemakkelijker verteerbaar en veroorzaken dus minder gas. Adukibonen bevatten iets meer calorieën (128 kcal per 100 g) dan kidneybonen, maar ze helpen anderzijds om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Een fantastisch superfood dus – niet alleen voor vegetariërs. Adukibonen zijn een van de meest indrukwekkende bronnen van antioxidanten. Deze kleine rode bonen bevatten maar liefst 29 verschillende antioxidanten, die je lichaam beschermen tegen veroudering, ontstekingen en ziektes. Tot slot zijn ze ook rijk aan foliumzuur. Adukibonen zijn niet alleen heerlijk in desserts, je kan ze ook in stoofpotjes of gebakken rijst verwerken. Ik gebruik ze ook graag als vervangmiddel voor bloem, om glutenvrij te bakken. Ze zijn het perfecte excuus om lekker te “zondigen”, want als je iets supergezonds toevoegt aan je dessert, kan niemand zeggen dat het ongezond is! Toch?

Geweekte adukibonen

Droge adukibonen moet je eerst een nachtje laten weken voordat je ze kookt. De kooktijd bedraagt 45 à 60 minuten. Daarom vind ik het gemakkelijker om het hele pakje tegelijk klaar te maken en de gare boontjes die ik niet meteen nodig heb in te vriezen in porties van 150 gram. Je kan ook adukibonen in blik kopen, die zijn al gekookt en kan je zo gebruiken. Giet het vocht af en spoel ze even in een vergiet om zoutsporen te verwijderen.

  • Spoel de adukibonen. Verwijder bonen die beschadigd zijn of donkere vlekken hebben.
  • Laat de adukibonen een nacht (ca. 8 uur) weken in een pot met veel water. Gebruik ongeveer 3 keer zoveel water als bonen.
  • Giet het water af. Voeg vers water toe. Kook de adukibonen 45 tot 60 minuten op een zacht vuurtje. Als je ze voor een hartig gerecht gaat gebruiken, kan je kombu-algen of bonenkruid toevoegen. Kombu is rijk aan foliumzuur, jodium en tal van andere mineralen. Door ze samen te koken, verhoog je de voedingswaarde van de adukibonen nog verder. Door bonenkruid toe te voegen aan het kookwater maak je de bonen beter verteerbaar. Als je de bonen in desserts gaat gebruiken, voeg dan enkel een snuifje zout toe.
  • Na 45 minuten controleer je of de bonen gaar zijn. Als je de ze gemakkelijk in tweeën kan breken met een vork, zijn ze klaar.
  • Giet de bonen af. Je kan het kookvocht bewaren, want het bevat veel voedingsstoffen. Met wat honing erbij en eventueel een vleugje kaneel is het bovendien erg lekker. Je kan het kookvocht ook gebruiken als bouillon, bijvoorbeeld voor een noedel soepje met soja