Lucia Smit 

Eenheid van het leven.

Medische Qi Gong.

 

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde stroomt de Qi door energiebanen in het lichaam, het meridiaanstelsel. Als daar ergens een blokkade in zit, kunnen er ziektes ontstaan. Qigong zorgt er dan voor dat de Qi weer vrij door je lichaam kan stromen en je weer in balans bent.

Qi Gong is één van de therapievormen van de traditionele Chinese geneeskunde, meestal aangeduid met TCM (Traditional Chinese Medicine). Qi staat voor het Chinese concept van levensenergie; Gong betekent zoveel als "de kunst" of "vaardigheid". Qi Gong kun je dus vertalen als "het beheersen van en werken met levensenergie".

In de Chinese traditie is het beheersen van en werken met de levensenergie voor verschillende gebieden ontwikkeld. Qi Gong wordt vooral toegepast voor geneeskundige, spirituele en martiale doeleinden en kent voor iedere toepassing verschillende methoden en technieken.

Door specifieke bewegingspatronen en ademhalingstechnieken brengt Qi Gong lichaam en geest in evenwicht. Dit heeft een zeer positieve werking op de gezondheid, zowel preventief als curatief.

Eén van de belangrijkste aspecten van Qi Gong voor de ontwikkeling van de beoefenaar is dat men een scherp bewustzijn ontwikkelt met betrekking tot het eigen fysieke, mentale en spirituele functioneren.

In China is Qi Gong (de Levensenergie) de basispijler van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Daarnaast wordt er accupunctuur, Tuina massage en kruidenleer toegepast. 

Qi' staat voor levensenergie, de kleinste bouwsteen en de basis van alles wat leeft. ... Kortom betekent Qigong dus: 'werken met levensenergie'. Praktisch gezien zijn het vloeiende rek- en strekbewegingen die vooral staand worden uitgevoerd. Het zijn simpele oefeningen die vrij makkelijk kunnen worden aangeleerd.”

De Qigong oefeningen hebben tot doel spanning van de spieren en de gewrichten op te heffen.


 Qi Gong voor kinderen met HSP