Lucia Smit 

Eenheid van het leven.

Klankschalen massage in de zorg: 


Een klankschaal is een muziekinstrument in de vorm van een schaal. Mijn voorkeur gaat uit naar kristal! De schaal kan uit verschillende metalen zijn, waaronder goud, zilver en koper, kunnen qua afmeting, kleur, wanddikte en samenstelling van elkaar verschillen. Het geluid van de schaal kun je perfect gebruiken bij mensen met depressie of dementie. Het is te gebruiken als snoezel moment.

Mijn klankschaal heeft een eigen karakter, toonzetting en klankkleur. Een klankschaal brengt geluid voort door het onder andere aan te slaan met een slagstok. Door de stok langzaam langs de rand te cirkelen, dit noemt men het stick-slip-effect. Klankschalen worden toegepast bij snoezelen vanwege de rustgevende klanken. Je kunt het goed gebruiken bij het gaan slapen, cliënten liggen plat en ontspannen op hun matras. Dan is het een perfect moment. In de alternatieve therapie worden ze gebruikt voor de klankschaaltherapie, voor diepgaande ontspanning op lichamelijk en geestelijk niveau. Bij de behandeling van klanken ga je klank massage toepassen, Door dat iemand ontspannen is gaat het geluid van de klankschaal dieper in het lichaam, en spanningen trillen los. Door er ook nog kristallen bij te gebruiken wordt het geluid door de kristallen gezuiverd en sterker.

Geluid is klank en klank is trilling. Geluiden en klanken hebben een bepaalde uitwerking, zoals bij muziek. Het werkt in op de gevoelens van de cliënt, en brengt beelden of herinneringen van vroeger.
Klankschalen werken harmoniserend. Deze klank werkt in op het lichaam. De cliënt kan spanningen loslaten, en zichzelf ontladen. Het weer in balans brengen van lichaam en geest.
De trilling van de klankschaal verplaatst zich door het lichaam. Ons lichaam bestaat voor een groot deel uit water. Het gevolg is een innerlijke massage. Door het luisteren naar de harmonieuze klanken en het voelen van de trillingen van de klankschaal schakel je het denkpatroon uit. Dan kun je open staan voor de indrukken en gewaarwordingen die ontstaan. Dan werkt de klankschaal als meditatie. Dit is dan op fysiek, emotioneel, psychisch en spiritueel niveau.

Op fysiek niveau: De resonantie en harmonische klank van de schalen heeft werking op de celstructuur en spier tonus door de resonantie. De uitwerking hiervan kan zijn: verdiepte ademhaling, spiertrekking, trillen, zweten, verandering in de doorbloeding, gapen en in slaap vallen.
Op emotioneel niveau: Klank breng ons in een bepaalde stemming. Vrolijk, weemoedig of verdriet zijn emoties die door het ondergaan van de klank opgeroepen kunnen worden. De klank kan een gevoel van veiligheid, verbinding en vertrouwen geven.
Op psychisch niveau: door de klank kunnen we associaties, beelden en herinneringen krijgen.
Op spiritueel niveau: een harmonische klank kan ons ervan bewust maken dat we een onderdeel zijn van een groter geheel, een gevoel van kosmische trilling en heelheid.

Het is de bedoeling dat je de cliënt uitlegt wat je gaat doen. Laat de klanken horen zodat ze kunnen wennen aan de trillingen van het geluid, en om de klank en trilling te ervaren. Laat de cliënt comfortabel liggen op bed of in een speciale snoezel ruimte.    Het is wel fijn om gemakkelijk zittende kleding aan te trekken bij de cliënt. Daarbij is het prettig als ook je armen, benen en voeten bedekt zijn met kleding en sokken. De klankschalenmassage pas je aan op de cliënt. Hoe ervaart iemand het. Als iemand aan geeft dat ze willen stoppen, doe je dit onmiddellijk. Er zit ook een groot spiritueel aspect bij. De behandeling bestaat uit drie fases. Je blijft de cliënt zeggen wat je gaat doen. Je vertelt dat de klank en trilling langs het lichaam zal gaan, ook zeg je dat de klankschaal nog niet tegen de cliënt aankomt. Je houdt dus een kleine afstand. De cliënt voelt de trilling en ervaart de klank. Het masseren met de klankschaal over voeten, benen, romp, armen en handen waarbij de trilling nog dieper inwerkt op het lichaam. Het hoofd masseer ik niet maar ga ik wel omheen, zodat de cliënt alsnog de trilling en vooral de klank ervaart. Het plaatsen van de klankschaal op het lichaam; het stuitje, de rug en tussen de schouderbladen. De klankschaal sla ik dan aan en laat de klank en trilling helemaal uitwerken. De cliënt bepaald hoe ze willen liggen dat kan in buikligging maar ook in rugligging. Door hoog gevoeligheid weet je precies wat de cliënt het prettigst vindt. Alles draait om het vertrouwen van de cliënt. Ik begin en eindig met het plaatsen van een grote klankschaal tussen de voeten in. Deze sla ik ook tussendoor af en toe aan, zodat er een mooi harmonisch geluid ontstaat tussen de twee klankschalen. Met een kleine klankschaal die een hoge toon haal je de cliënt weer uit het snoezel moment. Na de klankschalenmassage is het fijn om de cliënt te laten slapen, geef voldoende water. De cliënt verbruikt veel energie, vraag altijd of de cliënt het prettig vond! De klank, trilling en de massage kunnen een ontspannen en harmonisch gevoel geven en zorgt ervoor dat het lichaam weer in balans kan komen. Na de klankschalenmassage zijn de effecten per persoon verschillend. Met deze complementaire zorg voeg je echt iets toe aan je werk.

 

.