Lucia Smit 

Eenheid van het leven.

De lichamelijke en spirituele werking van massage in de zorg: 


Aanraking van het pijnlijke lichaamsdeel kan al verlichting brengen. Door over het energieveld of aura te gaan kun je ook zonder iemand daadwerkelijk aan te raken al effect teweegbrengen. Je kunt de kloptechniek toepassen die bestaat al heel lang. Het is ontwikkeld door een Taoïstische monnik. Het is de bedoeling dat je langs de psychische kanalen klopt ook wel energiebanen genoemd. De warmte en aanraking van je handen kan al als heel verlichtend werken. De warmte wordt als rustgevend en ontspannend ervaren. Het zacht kloppen langs de energiebanen kan de blokkade op lossen. Ouderen hebben vaak last van vastzittende gewrichten en spieren. Met amandelolie kun je de vastzittende spieren zachtjes los masseren. De nek en rug zijn de meest voorkomende klacht. Daar lopen ook twee belangrijke energiebanen. Door de massage los je de blokkade op. De energie kan weer door het lichaam heen. Dit is zeer goed waarneembaar voor de cliënt. Ze voelen zich na de behandeling weer beter.

Les 1:

Massage technieken:

Effleurage: (strelende bewegingen). Deze kalmerende en behaaglijke beweging is het nuttigst voor aromatherapie massage. Zorg altijd dat de handen en de olie, een beetje warm zijn. Als je handen op goede temperatuur zijn begin je met de massage. Je wrijft met langzame en ritmische streken de olie goed in de huid, waarbij je handen in contact met de het lichaam houdt. Uitstekend voor grote gebieden zoals de rug, maar ook goed voor tere gedeelten, waaronder het gezicht.

 

Petrissage: (knedende bewegingen)

Deze techniek is vooral weldadig voor gebieden met strakke of gespannen spieren, zoals de schouders of de nek. Het wordt gewoonlijk met beide handen gedaan, met een stevige maar zachte knedende beweging, waarbij de opperhuid samen met de lagen eronder geknepen en gerold wordt. Het helpt verknoopte spieren verzachten, stimuleert de bloedsomloop en bevordert ook de afbraak van vet en vezelachtig weefsel.

 

Wrijving: (rondgaande bewegingen)

De verwarmende en stimulerende wrijving is weldadig voor gebieden met kou, verdoofdheid en slechte bloedsomloop. Wrijf met de vlakke handpalmen de huid stevig met een krachtige, rondgaande beweging, zodat het oppervlak van de huid samen beweegt met de druk van de hand. Een lichte rondgaande beweging (in de richting van de klok) kan ook zachtjes gebruikt worden op de maagstreek om te helpen bij indigestie.

  

De massage bij ouderen pas je anders toe dan bij jongeren. De amandelolie wrijf je zachtjes uit over de huid. Door het aanraken van de huid voel je de spier. De spanning van spieren voel je heel goed doordat de huid van ouderen vrij dun is. Je hoeft ook geen kracht te zetten bij de massage. Etherische oliën kunnen veel doen om de effecten van ouder worden te vertragen. Het regelmatig gebruik van gezichtsbehandelingen die cytoflactische oliën bevatten, is van vitaal belang. Ze bevorderen de groei van nieuwe cellen. Soorten olie die ik gebruik zijn: lavendel, castorolie in combinatie met wierook. Mijn basisolie bevat veel vitamine E, amandelolie, rozenolie. Ik begin met een Indiase hoofdmassage dan ga ik langs de nek naar beneden. Daar wrijf ik langs de twee belangrijkste energiebanen. Dan ga ik met een cirkel draaiende beweging langs de schouders. Gebruik ruim olie omdat de huid zeer kwetsbaar is. Dan maak je kloppende bewegingen langs de ruggengraat, met de zijkant van je handen of met je handen als een vuist. De energiebanen zijn zeer gevoelig voor vingertoppen. 

Warme en koude kompressen:

 

Een weldaad om ontstekingen te verlichten. Je maakt een warm kompres met behulp van een warme kom met heet water. Daar voeg je 5 druppels etherische olie aan toe. Gebruik voor het kompres vette watten.  Doe je watten in de kom en wring het overtollige vocht eruit. Leg de watten op het aangetaste gebied tot het afgekoeld is herhaal alles een aantal keer. Als de behandeling klaar is plaats je droge vette watten op de pijnlijke plek. Draag het een aantal dagen onder je kleren. Deze behandeling is een weldaad bij reumatische aandoeningen. Je kunt ook koude kompressen toepassen bij hoofdpijn, verstuikingen, verdraaiingen, zwelling

.

Oliën verbranden op een oliebrander met een waxine lichtje.

Kaneel olie kun je ook verdampen in een ruimte dit vertraagt de groei van ziekteverwekkende bacteriën. Rozemarijn olie verbranden helpt om de lucht te zuiveren van epidemieën. Bij douche komt er veel stoom vrij. Dit is ideaal om lavendel, cipres oliën te verdampen. Ze bevorderen het genezingsproces. Lavendelolie kun je ook in zuiveren vorm opbrengen. Dit bevordert de genezing van insectenbeten.