Lucia Smit 

Eenheid van het leven.

Mycotherapie:.

 

maximale essentiële voedingsstoffen in supp
 Reishi of wel Lakzwam (Foto komt nog )is een zwakte parasiet die voorkomt op verzwakte en dode loofbomen o.a. in Nederland
 kan gebruikt worden als decoratief of om medicinale thee van te maken
 in China wordt reishi al duizenden jaren gebruikt voor zijn medicinale werking en staat vanwege zijn spirituele potentie hoog in aanzien in de Traditional Chinese Medicine (TCM)
 bevat weerstand stimulerende stoffen zoals polysacchariden, triterpenen, glyco-eiwitten en beta-glucanen die potentieel effectief zijn tegen virussen, bacteriën, tumoren, ontstekingen en allergieën
 rijk aan antioxidanten
 de smaak van reishi is heel bitter, eerst bewerken en dan pas consumeren. Aziatische volkeren gebruiken de Reishi paddenstoel al eeuwen lang, omdat het bijdraagt tot een gezond en lang leven en omdat het tegen allerlei ziektes helpt.

De Reishi paddenstoel staat in die landen daarom al heel lang in hoog aanzien. Wat opvalt is dat deze paddenstoel meestal niet als voedsel wordt gegeten, want hij is erg taai en bitter, maar dat hij vooral vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen wordt gekweekt en toegepast. Behalve dat hij levensverlengend zou werken en de jeugdige kracht en vitaliteit van mensen zou vergroten, zijn er specifieke geneeskrachtige werkingen gemeld, die zorgen dat  het risico van kanker, hart- en vaatziektes en infecties minder wordt


Eetbare paddenstoelen:.

(Foto volgt nog)

Pruikzwam, Lion’s Mane, de ‘paddenstoel voor cognitie’; een prachtige paddenstoel om te zien met witte lange “haren” als manen. De paddenstoel komt veel voor in Azië, Noord-Amerika en Europa.  In Europa zul je deze fraai ogende paddenstoel niet vaak zien in de bossen. In Nederland is het verboden om in het wild paddenstoelen te plukken. Gelukkig maar, want in Nederland en België heeft de zwam al de status “bedreigde soort” gekregen. De eetbare Lion’s Mane wordt al jaren gebruikt in Japan en China als culinaire delicatesse in de keuken. In China wordt het bijvoorbeeld veel ingezet als een vleesvervanger. Men zegt dat het een beetje de smaak van kreeft of krab heeft. In Europa is men nog niet zo bekend met het bereiden van gerechten met uitheemse paddenstoelen. In Nederland worden veelal de champignon, shiitake, portobello, oesterzwam en de kastanjechampignons verwerkt in een maaltijd. Jammer, want de Lion’s Mane heeft een aangename, zoete smaak en is daarom in de Chinese keuken een geliefd ingrediënt. In het verre verleden werd voor de Chinese keizers, en de adel regelmatig een verrukkelijke maaltijd voor- bereid met de Lion’s Mane als ingrediënt. Een groter aanzien heeft de Lion’s Mane in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCH) en andere Oosterse geneeswijzen voor een magisch medicinaal gebruik. De boeddhistische monniken nuttigden de paddenstoel voordat ze gingen mediteren. Zo bleven ze goed geconcentreerd tijdens de lange meditatiesessies. De pruikzwam zet je geest op scherp!


Chaga: ( foto volgt) de ‘paddenstoel voor vitaliteit’; deze paddenstoel wordt ook wel de berkenweerschijnzwam genoemd . De Chaga is rijk aan antioxidanten. Chaga groeit voornamelijk op zieke en beschadigde berken en komt voor in berkenbossen in koude regio’s. Zo is Chaga onder andere te vinden in Rusland, met name in Siberië. Daarnaast kun je Chaga aantreffen in Noord-Europa, Korea en Noord-Amerika. Chaga groeit goed op oude, zieke en beschadigde berken, omdat deze bomen de meest geschikte voedingsbodem vormen. Het kan echter voorkomen dat Chaga op een andere boom groeit. Soms komt hij ook in Nederland voor! In de traditionele Chinese geneeskunde wordt Chaga gebruikt om een gezonde, gebalanceerde levensenergie (chi) te bereiken. De positieve eigenschappen van Chaga waren al heel vroeg bekend. De zwam wordt in een van de allereerste boeken over de traditionele geneeskunde genoemd.

De Chaga voedt zich aan een ander organisme, noemen we deze zwam een parasiet. De paddenstoel kan zich jarenlang aan zijn gastheer voeden en is daarom het hele jaar door te oogsten. Uiteindelijk leidt dit proces tot de dood van zijn gastheer. In de winter en het najaar is de zwam het makkelijkst zichtbaar, omdat het bladerdek van de boom hem dan niet maskeert.

Het zichtbare deel van de paddenstoel lijkt op verbrande kolen. Dit is niet het vruchtlichaam van de zwam, maar slechts een compacte massa schimmeldraden. Het vruchtlichaam verschijnt alleen als de gastheer van de zwam dood is. De binnenkant van de zwam heeft een geel tot geelbruine kleur.

Een interessant feit is dat Chaga in het wild moet groeien om zijn specifieke eigenschappen te behouden. Dat komt omdat Chaga zijn kracht uit de voedingsstoffen in de binnenste lagen van de berkenbomen haalt. Chaga kan dus niet gecultiveerd worden zonder zijn positieve eigenschappen te verliezen. En dat betekent dat gecultiveerde Chaga dus niet effectief is. Daarom wordt goede Chaga altijd in het wild geoogst.

Cordyceps:

Wordt binnen de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) onder meer ingezet om de  ‘Nier’- en ‘Long’- meridiaan te versterken en vermoeidheid, nachtzweten, lage rugpijn, verminderd libido, impotentie, hyperglycemie, hyperlipidemie, uitputting door ernstige ziekte, luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, nierziekten en leverziekten.

 Maitake:  

de ‘paddenstoel voor immuniteit’; deze eetbare paddenstoel komt vooral voor in Japan en kun je daar elk jaar weer terugvinden op dezelfde plek in het bos. De paddenstoel wordt ook wel eens de ‘dansende paddenstoel’ genoemd vanwege zijn uiterlijk.

Shiitake: 

de ‘paddenstoel voor de spijsvertering’: de Shiitake is misschien wel de meest bekende paddenstoel in dit rijtje. Deze wordt vaak gebruikt in de keuken, niet alleen vanwege de smaak, maar ook vanwege de vele mineralen en vitamine B en C. Het is daarom een paddenstoel die veel gebruikt wordt in de fytotherapie (kruidengeneeskunde).