Lucia Smit 

Eenheid van het leven.

Dovenetel









Plant:

 

Urtica komt van het Latijnse woord urere; een verwijzing naar de brandhaartjes die prikken en branden bij aanraking. De brandnetel is een bijna onuitroeibare plant met een lang wortelstelsel. De plant heeft een vierkante stengel, de bladeren hebben op hun blad brandhaartjes die bij aanraking afbreken en de huid indringen. Dit geeft een branderig gevoel.

* De witte dovennetel:

De frisgroene scheuten die in Maart bloeien zijn heerlijk om thee van te maken, soep, pesto, of in een stamppotje. Deze plant is zeer gezond. Witte dovenetel bevat onder andere het mineraal kalium en vitamine B en C. Witte dovenetel goed zou zijn bij keelklachten zoals keelontsteking, stembanden en strottenhoofd. Dat slijm en bacteriën worden afgevoerd en onzuiverheden uit het bloed worden verwijderd.

Paarse en gele dovennetel: hebben een mildere werking.

De witte dovennetel komt in heel Nederland voor en op allerlei soorten grond. Ik kan hem niet vinden is dan ook onmogelijk. Probleem is, wanneer weet je nu of je de witte, de gele , de paarse of de bonte dovenetel hebt gevonden? En weer een ander probleem voor mensen is, is het geen brandnetel, want daar lijkt deze plant sterk op.

Nog een duidelijk verschil bij dovennetel en brandnetel is, dat deze haast vierkante stengels, of stelen heeft. En grote lipvormige bloemen, iets wat de brandnetel ook niet heeft. Het sap uit de bladeren van de dovenetel te gebruiken om de pijn van een steek van een brandnetel te verminderen. Hij 'dooft' als het ware de pijn.

 

 

Werking:

 

*Brandnetelthee en tinctuur niet samen gebruiken met reguliere medicatie. Met name de anti- depressvia

*Er zijn twee soorten brandnetels: de kleine die in juni gaat groeien en de grote brandnetel die in april al verschijnt. Beide zijn ze geneeskrachtig.

*De plant reinigt en versterkt ons lichaam.

*De brandnetel voor ons doet , de verzuring van de weefsels aanpakken, daar hebben de kinderen weinig last van.

*De brandnetel is dus zuur afdrijvend en dat betekent dat het kruid de opgeslagen zuren, het ureum, die zich vaak in de gewrichten bevindt, afvoert naar de nieren om het uit te plassen .

*Reumatische pijnen, artritis, artrose, hebben namelijk altijd te maken met verzuring van weefsels.

 *Brandnetel helpt bij jeukende huidaandoeningen. Het kruid is een bloedschoonmaker.

* Hoe vuiler ons bloed hoe meer wij last hebben met eczeem, jeuk en andere huidaandoeningen.

* Alle mineralen zijn in het kruid te vinden en zij verhogen ons energielevel en weerstand.

*Als iemand histaminegevoelig is, een hooikoortsmens, is het verstandig alvast de brandnetel als thee of tinctuur in de winter al in te nemen om de gevoeligheid van histamine te dempen.

*Bij huiduitslag.

*Netelroos.

*Eczeem

*Bij pijnlijke gewrichten,

*Hooikoorts .

*Bij vermoeidheidsklachten en herstel na ziekte.

*Bij haaruitval (hoofdhuid licht masseren met koude brandnetelthee.)

*Pijnlijke menstruatie

 

 

Gebruikswijze:

 

Thee: enkele blaadjes in een theepot met heet water. Even laten trekken.

De thee wordt aanbevolen bij nierklachten.

 

Tinctuur: van het blad en toppen.

 

Crème: van het blad van de witte dovenetel.

*Deze crème kan ook gesmeerd worden op verharde klieren en gezwellen, om de pijn en zwelling te verminderen.

 

 

Haarlotion: gemaakt van (koude) brandnetelthee.

 

Brandnetelsoep: Flink wat brandnetels plukken. In een pan een ui, een teentje knoflook, gesneden brandnetels en een paar biologische aardappelen in stukjes even laten smoren in een paar lepels roomboter. Daarna zachtjes aan de kook brengen met een liter groentebouillon. Een kwartiertje zacht koken en de staafmixer erdoorheen. De soep afmaken met zout en peper. Eventueel met room en/ of kaassnippers.

 

Recept:

Ingrediënten met witte dovenetel:
200 gram kikkererwtenmeel
Water
Scheut olijfolie
Flinke hand vol witte dovenetel
Zout
Peper

 

Bereiding:
Snijd de dovenetel fijn.
Maak een dik pannenkoekbeslag van kikkererwtenmeel, water, een scheut olijfolie en een snuf zout.
Roer de dovenetel door het beslag en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast.
Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan.
Schenk een soeplepel beslag in de pan en bak een paar minuten, tot de onderkant goudbruin is.
Keer de socca om en bak de andere kant goudbruin.