Lucia Smit 

Eenheid van het leven.



De basisleer van kruiden:

 







*De stof in de bladeren van vingerhoedskruid werkt tegen hartfalen. In 1775 begon de toepassing van het kruid tegen waterzucht. 

*Herfsttijloos: Giftige plant. Werkt ontstekend remmend bij jicht en voert afvalstoffen sneller uit het lichaam.

*Zwarte nachtschade: giftig, stofje wat gebruikt wordt heet solanine, plantdelen worden plaatselijk gebruikt bij oppervlakkige ontstekingen en abcessen. 

*Zilverkaars: wordt gebruikt bij problemen met de overgang.

*Duizendblad: bladeren en bloemen voor crème werkt ontsteking werend en thee tegen diarree.

*Agrimonie: blaadjes en bloemen verbeteren de spijsvertering en ondersteunen de lever. Het helpt bij het verminderen van klachten met de galblaas. Uitwendige geneesmethoden zijn: Oogbad tegen oogbindvliesontsteking, Spoelingen tegen witte vloed, Aftreksel tegen aambeien, kompres tegen verstuikingen en kompres tegen kneuzingen.

 *Vrouwenmantel: ontsteking werend, vochtafdrijvend, als gorgeldrank bij keelpijn., goed voor de spijsvertering, tegen reuma

*Behalve tegen vrouwenziekten is vrouwenmantel goed voor enkele spijsverteringsziekten.

*Het werkt genezend bij een milde gastritis of maagontsteking.

*Leverfunctiestoornissen zoals een leverzwelling worden voorkomen en genezen door een behandeling met vrouwenmantel.

*Ook een moeilijke spijsvertering kan worden verholpen door deze plant als geneesmiddel in te zetten.

*Vrouwenmantel is diuretisch. Dat wil zeggen dat vochtopeenhopingen verdwijnen.

 *Vochtopeenhopingen bevatten afvalstoffen en bevinden zich niet zelden in de gewrichten waar ze reumatische aandoeningen kunnen veroorzaken.

* Vrouwenmantel : zorgt ervoor dat de oorzaak van reumatoïde artritis en artrose wordt aangepakt zodat reumatische aandoeningen verdwijnen.

*Knoflook: heeft een goede invloed te hebben op hart- en vaatziekten, zoals:
atherosclerose (aderverkalking).
hoge bloeddruk (hypertensie).
angina pectoris (pijn in de hartstreek).

Bloedsomloopstoringen, zoals trombose, embolie, ischemie, hartzwakte, versnelde hartwerking, vaatkramp, spataderen en aambeien, gangreen en arteriosclerose.
Knoflook remt de bloedstolling en lost bloedstolsels op, is bloed verdunnend en vaatverwijdend, bloeddruk- en cholesterolverlagend.
Knoflook wordt dan ook aangeraden als geneeskrachtig middel. Als u graag op een natuurlijke en lekkere manier uw bloeddruk wilt verlagen, dan is het eten van veel knoflook zeker aan te raden.
De bloedstollingstijd wordt door regelmatige inname van knoflook of de olie ervan met 20 tot 30 % verlengd.

Virusinfecties:
Griep, verkoudheid en keelontsteking. Het voorkomt dus griep en is in het algemeen werkzaak tegen virussen.

Schimmelinfecties.

Spijsverteringsstelsel:
Knoflook kan ook een gunstige invloed hebben op een zwakke maag, misselijkheid, braken en het zou een preventieve werking hebben op maagkanker. Ook infecties van mond- en keelholte en chronische ontsteking van het weefsel om tanden en kiezen met als gevolg terugtrekking van het tandvlees.
Darminfecties:
Darmparasieten, zoals spoelwormen.
darmslijmvliesontsteking, gekenmerkt door buikpijn en koorts met diarree en ontsteking van de dikke darm.
Slechte spijsvertering, gisting in darmen, winderigheid, diarree, buikkramp, opgeblazen gevoel.

Aloë VeraEr zijn aanwijzingen dat aloë Vera eigenschappen heeft om de bloedsuikerspiegel in balans te houden. Daarnaast zorgt het voor een gezonde werking van de nieren en de dikke darm. Het drinken van aloë Vera gel kan maag- en darmklachten verminderen. Het heeft een antibacteriële- en antischimmel werking. De genezende kracht zit in de bladeren van de plant. In het sap zitten veel actieve bestanddelen. De gel bevat gomachtige stoffen die als een natuurlijke verzachter werken. Ook zitten er veel ontstekingsremmende stoffen in de gel en bestanddelen die als plaatselijke pijnstiller werken. Bovendien verlicht het jeuk en bevorderen deze stoffen de genezing van de huid, doordat ze de bloedvaten verwijden en de bloedtoevoer naar de getroffen lichaamsdelen stimuleren. Het plantensap krijg je door de bladeren af te snijden en dan het druppelende sap bij elkaar te verzamelen en in de lucht te laten drogen. De bladeren van de plant kunnen niet gedroogd worden. Als je iets nodig hebt, snij je gewoon een blad af. Vanwege zijn veelzijdige geneeskracht wordt Aloë Vera veel gebruikt bij diverse huidproblemen zoals kleine wondjes en zonnebrand, aambeien en insectenbeten, maar het helpt ook bij andere huidproblemen.

 

Hartgespan: maak er thee van een goede oplossing tegen brandend maagzuur. Dit kruid wordt ook gebruikt ter voor bereiding van een bevalling. 

Framboosblad: wordt van oudsher gebruikt als middel om de baarmoeder te versterken in de eerste fase van de zwangerschap. Inmiddels is na onderzoek gebleken dat deze traditie werkelijk ergens op gestoeld is. Wel spreken de onderzoeken elkaar enigszins tegen. Het ene onderzoek stelt dat het kruid de baarmoeder juist stimuleert, andere onderzoeken stellen dat het de baarmoeder juist ontspant, weer andere onderzoeken wijzen uit dat het de baarmoeder alleen ontspant tijdens de zwangerschap. Waarschijnlijk is het zo dat Framboosblad de baarmoedercontracties normaliseert en ook de frequentie daarvan verminderd, het kruid reguleert dus. Er zijn twee stoffen verantwoordelijk voor, de ene stof ontspant de baarmoeder en de andere stof prikkelt de baarmoeder juist. Ook versterkt framboosblad de baarmoeder door de stof Fragarine. Het zal ook de nabloeding verminderen na de bevalling vanwege het gehalte aan looistoffen.

 

 

Heermoes (Paardenstaart): is een allround kruidt dat tal van voordelen biedt om het met mate te gebruiken tijdens de zwangerschap. Het is zeer rijk aan mineralen en vitaminen, met name silicium, dit versterkt alle harde delen van het lichaam, ook helpt het bij de botopbouw van het kind en kan het bekkenbodeminstabiliteit voorkomen en kan het ook voorkomen dat er veel haaruitval is na de bevalling bij de moeder.

Het is een specifiek middel ter voorkoming van:

Zwangerschapsstriemen vanwege de versterkende invloed op het onderhuids bindweefsel. Verrijkt het bloed zodat de zwangerschapsanemie te lijf gaat. Vanwege het gehalte aan looistoffen voorkomt het hevig bloeden tijdens en na de bevalling. Mild urinedrijvend kan het ook ingezet worden bij gezwollen handen en voeten tijdens de zwangerschap.

Tijmsiroop:

Tijmsiroop helpt tegen een opkomende verkoudheid, en de tijm en dadel zijn ook nog eens goed voor je weerstand. Dadels zijn energie bommetjes.

Recept Tijmsiroop:

- 1 kopje gedroogde tijm

 -5 kopjes water

-2 kopjes gedroogde klein gestampte dadels of 1 kop dadelsiroop

 -1 kopje ijslandsmos

 

 

 

Bereidingswijze:

*  Zet de tijm met de dadels en de ijslandsmos met het water in een pan.

* Laat het op een zacht vuurtje ongeveer 15 minuten koken.

*Zeef dan de siroop door een doek in een andere pan, knijp de doek goed uit.

*Zet nu de gezeefde siroop weer op het vuur en laat het heel iets inkoken.

*Giet deze siroop heet over in kleine schone (uitgekookte) bruine glazen flesjes. ( te koop bij bol.com)

*Draai de dop erop.

*De siroop is heel lang houdbaar, dus kan je in één keer meerdere flesjes maken.

*Eenmaal open gemaakt bewaar je de flesjes in de koelkast.

*Neem bij klachten van verkoudheid, keelpijn, hoesten of snotneus een aantal keer per dag een eetlepel van de siroop.

*Het is ook heerlijk om de siroop als toevoeging bij u thee te gebruiken. Doe dan een scheutje siroop in u kopje en giet er heet water overheen. Gebruik dan gember thee, natuurlijk van verse gember.

 

Tijm:

 

Als je de tijm kookt dan komt er een heel rijke geur vrij, de ruimte vult zich met de etherische olie van de tijm, en geeft al verlichting. Stomen met heet water waarin een aftreksel van tijm zit geeft een weldadige werking. U kunt ook een paar druppels tijmolie gebruiken. Het is een weldaad voor u luchtwegen. Tijm staat ook bekend om zijn versterkende werking van het afweersysteem. Bij hoesten of verkoudheid helpt tijmsiroop. Het helpt om slijm in de luchtwegen te laten oplossen en geeft verlichting. Thee van verse tijm kalmeert het zenuwstelsel en geeft rust tijdens stressperiodes. Ook bij misselijkheid kan tijm thee verlichting geven.

Hoe moet je stomen:

1.  giet (kokend) heet water in een grote schaal of bak.

2.  doe er kruiden in die geschikt zijn voor het stomen.

3.  gooi een handdoek over je hoofd om de stoom geconcentreerd te houden, het moet op goede temperatuur blijven

4.  adem in door je neus en adem uit door je mond;

5.  blijf zo vijf tot tien minuten boven het warme water zitten.

 

Dadels:

Dadels bevatten veel vitaminen, mineralen en fytonutriënten. Vooral vitaminen uit het B-complex zijn goed vertegenwoordigd in de dadel. Vitamine B6, Vitamine B5, niacine (B3), vitamine A en riboflavine(B2), foliumzuur(B11) en thiamine (B1). Verder is dadel rijk aan de mineralen: kalium, mangaan en magnesium, ijzer, fosfor, zink en calcium. Er zitten ook tannine in dadels, deze hebben een ontstekingsremmende werking. Door de vitaminen en mineralen zijn ze uitstekend geschikt om je weestand te helpen opbouwen.

IJslands mos:

Dit bijzondere geneeskrachtige mos heeft vanwege de slijmstoffen die het bevat een verzachtende werking op de slijmvliezen. Ze werkt hoeststillend, prikkelverzachtend en ontkrampend op de luchtwegen