Lucia Smit 

Eenheid van het leven.


Planten distilleren:  

Bronvermelding Aroma Therapie in de praktijk, de geneeskracht van etherische oliën.  

Onze voorouders die 3000 jaar voor Christus leefde, wisten al dat oliën geneeskrachtig waren. De geschiedenis van de essentiële oliën begint in China. De Chinese waren de eerste die begonnen met distilleren van opium, terpentijnolie, mirre. Plantenolie wordt al heel lang gebruikt in India. Bij de Romeinen was hun hele bad en sauna cultuur gebaseerd op essentiële oliën. De Arabieren hebben het distillatieproces van planten uitgebreid.   

 

Etherische olie zelf maken en toepassen bij de Indiase hoofdmassage. De weldaad van zelf gedistilleerde planten. Etherische oliën zijn plantextracten die vrij makkelijk verdampen. De meeste zijn vloeibaar en veel hebben een sterke geur. De olie wordt in bijna alle gevallen gemaakt door middel van stoom- of Hydro distillatie. Hierbij wordt hete stoom of waterdamp door geurende plantendelen geleid, of deze plantendelen worden gekookt, waarbij damp ontwijkt. De etherische olie gaat met de stoom of waterdamp mee en bij het afkoelen komt het weer vrij. Het is de bedoeling dat de olie gebruikt wordt en afgestemd is op de 5 elementen leer. Hout, water, metaal, aarde, vuur.

Vuur element: Hart en dunne darm, vreugde maar ook manisch bij onbalans in dit element. Als je vuur element goed is, dan loopt alles super goed. Smaak is bitter en behoort tot de zomer. Wilde rozenolie is perfect voor in de zomer. Ook kruiden olie zoals rozemarijn (bevorderd de bloedomloop), pepermunt (verfrissend en verkoelend), Geranium (verfrissend), Melisse (verfrissend), Kruizemunt (koelend). Veel van deze oliën verdun ik met een basis olie van amandel. 

Aarde element: lippen, maag en spijsvertering. Als dit element goed is dan ben je geaard. Is dit element verstoord dan kan je niet loskomen van je problemen en blijf je maar piekeren. Je Chi lijdt hier onder. Smaak is zoet en hoort bij de nazomer. Dit element zit in het midden van de cirkel. Het klimaat is Solstitia en equinoxen. De kleur van dit element is geel en bruin. Het komt voor in een vochtig klimaat. De emotie die erbij hoort is zingen en zorg. Etherische olie die je bij dit element maakt is: Lavendelolie, Kamilleolie, Marjolein olie en salie.  

Metaal element: de neus, long en dikke darm, huid en slijmvliezen. Als dit element in balans is: vastberaden zijn een sterk geweten hebben. Alles blijven doen zoals het altijd gegaan is. Vast houden aan regels, normen, waarde. Mensen die erg in hun metaal element zitten, kunnen andere mensen belemmeren om creatief te zijn. Ze worden hierdoor erg gefrustreerd. Metaal Element openbaart zich als pikante smaak. Het element is de herfst, verdriet, huilen. Het zit aan de westerkant van de cirkel het komt voor in een droog klimaat De kleur van het element Metaal is wit. Het zorgt voor een goede werking van de longen en de dikke darm. Metaal groenten: wortels, aardappelen, yammen, rapen, radijs, gember, knoflook, uien. Metaal vruchten: vruchten met een dikke schil, citrusvruchten, bananen en mango. Etherische olie die bij de nazomer horen, notenolie, knoflook olie en gember olie, eucalyptusolie. Alles wordt verdund met een basis olie.  

Water element: hoort bij de winter dus pas je daar je Etherische olie op aan. Zoals sinaasappelschil olie, kruidnagel en kaneel olie, nootmuskaat, sandelhout olie jeneverbes olie, Dennen olie  

 

Hout element: hoort bij de lente je olie bestaat voornamelijk uit bloesem olie. Peren bloesem, appelbloesem, oranjebloesem.  

 

Wie gezond leeft, geeft een ander hoop en wie hoop geeft. Heeft alle geluk in deze wereld. De aarde is ons gegeven en de natuur is onze apotheek. Het gebruik van kruiden en bloemen zorgt ervoor dat we lichamelijk en geestelijk in balans blijven.

De iris staat bekend als: " hemels oog ".  dit aroma stimuleert psychische puurheid.  De klaproos ( Papaver Somniferuim )  Bloem van de slaap. 

 Vingerhoedskruid ( Digitalis Purpurea giftig )

 Lavendel: ( voor verzorging van de oude huid, erg geschikt bij douche ) 

Reinigende lavendel:  8 eetlepels zeezout, 6 druppels grapefruit, 10 druppels Lavendel. 

Lavendel massageolie: 4 druppels lavendel, 4 theelepels basisolie.

 Handmassage bij ouderen met artritis: halve theelepel nootmuskaat, halve theelepel zwarte peper, 4 druppels lavendel, 4 theelepels olie.

 

 Sandelhout olie: laat en kruidige geur achter op de huid. Prima verzorgend bij mensen die langdurig op bed moeten liggen. Sandelhout heeft een kalmerende en ontspannende werking.

 Recept: 4 druppels sandelhout, 2 druppels grapefruit, 2 druppels sinaasappelbloesem, 4 theelepels basisolie.

Voetbad met warm water : 1 eetlepel zeezout, 2 druppels grapefruit, 2 druppels munt, ( 15 minuten.)

 Voetmassage bij pijn en vocht vasthoudende voeten : 4 druppels grapefruit, 2 druppels munt, 4 theelepels olie. 

Nootmuskaat olie: werkt bij spierpijn

Rozemarijn olie : De geur zorgt voor een positieve spirituele sfeer in huis 

Kaneel olie: de geur werkt verwarmend en heeft effect op de gemoedstoestand.