Lucia Smit 

Eenheid van het leven.

De moderne vegetariër:

Winterpostelein:


Recept voor vier personen: stamppot Postelein

500 gram postelein

200gram komijnekaas

3 eetlepels roomboter

2 dl melk

1 kilo aardappels

2 sjalotten

8 zongedroogde tomaten

peper

zout


Kleefkruid:


Recept voor Thee

pluk de jonge toppen en maak er meteen thee van. Maak de planten altijd goed schoon, kwam tijdens het plukken veel hondenpoep tegen. Leg de schone bladeren in een vergiet en gooi er kokend water overheen. Spoel de bladeren dan af met koud water. Doe de pan vol met 1 liter water en kook de planten ongeveer 3 minuten, de thee is klaar. De combinatie met brandnetel is ook heerlijk.

Mijn kleefkruid zalf is binnenkort te koop via deze website: het is uitstekend te gebruiken bij eczeem.


Zachte ooievaarsbek:













Blaadjes van de zachte ooievaarsbek zijn heerlijk op een salade.




Smalle weegbree:

Recept: voor 2 personen,

1 fijngesneden ui, 500 gram blad van de smalle weegbree, teentje knoflook, 4 eetlepels sesamolie, 2 eetlepels sojasaus, 1 theelepel korianderpoeder, halve theelepel komijnpoeder , Keltisch zeezout ,2 eetlepels geroosterde sesamzaadjes. Gerecht klaarmaken in je wokpan.


1. vogelmuur ( alleen plant met witte bloempjes is eetbaar) 

Recept voor soep: 

  • 1 ½ liter groentebouillon
  • bosje bos ui
  • I teentje knoflook
  • 1 of 2 aardappel(s)
  • 2 bundeltjes vogelmuur, fijngeknipt, gewassen zonder de harde steeltjes
  • zout en peper uit de molen
  • zure room, slagroom of koffieroom

2. kleine veldkers

Recept stamppot:

Ingrediënten: 2 personen 

800 gr knolselderij, scheut olijfolie, kokosmelk en/of roomboter, zout, peper, twee flinke handvollen veldkers: rauw en klein gesneden. 

Werkwijze: Kook de knolselderij goed gaar in net genoeg kookvocht. Dat duurt ongeveer 10 – 20 min. Afgieten. Stamp knolselderij fijn met wat olijfolie en kokosmelk. Meng kleine veldkers er doorheen. Breng op smaak met zout en peper. Lekker met gebakken paddenstoelen. 


3. Grote Lisdodde ( wortel en zaad van deze plant is eetbaar)

Recept 

Lisdodde knollen op zoetzuur 

Ingrediënten

  • 20 lisdoddewortelscheuten
  •  1 liter witte wijnazijn
  • 750 gram kristalsuiker
  • een theelepel korianderzaad
  • stukje van 3cm geschilde gember
  • 1 in ringen gesneden halve rode peper
  • Halve gekneusde serehstengel
  • Snufje zout en enkele peperkorrels


Werkwijze:

  • Was de lisdoddewortelscheuten goed
  • Haal de buitenste schil/huid eraf
  • Schaaf ze of snijd ze met een mes zo dun je kan. ( julienne)
  • Maak van de andere ingrediënten een zoetzuur door alles bij elkaar te doen en kort te koken
  • De zoetzuur is klaar als de suiker is opgelost
  • Doe de lisdodde in een pot en blus af met de half afgekoelde zoetzuur



4. weegbree 

 Recept : soep

  • Wat olie
  • 1 ui fijngesneden
  • 4 eetlepels fijngesneden weegbree
  • Aanbakken ( 5 min.), op smaak met peper en zout
  •  2 eetlepels bloem erbij mengen en even doorgaren.

Dan ½ liter zelfgemaakte groentebouillon erdoor en 15 minuten zachtjes laten koken. Eventueel de blender er op.

Serveren met wat blaadje peterselie en een handvol vers gebakken croutons.


5. zevenblad 

Recept: stmppot

Recept (4 personen) voor stamppot van zevenblad




Dit heb je nodig: 

  • 600 gram zevenbladblaadjes
  • 700 gram kruimige aardappelen
  • 3 in ringen gesneden sjalotjes
  • 4 tenen uitgeperste knoflook
  • 50 gram pijnboompitten
  • 150 tot 250 ml sojamelk
  • optioneel; 1 tl kurkuma (om de puree mooi te kleuren)
  • 2 el olijfolie
  • peper en zout naar smaak


Werkwijze:

Pluk het zevenblad en was het in koud water. Snijd het blad vervolgens klein en laat het daarna goed uitlekken.
Schil de aardappelen en kook ze in ongeveer 20 minuten gaar.
Snijd de sjalotjes in ringen en pers de knoflook uit. Neem een diepe wok en fruit de sjalotjes en de knoflook aan in de olijfolie Bak ook de pijnboompitten mee. Voeg daarna het zevenblad toe in kleine stappen. Het lijkt misschien veel, maar het zevenblad slinkt heel snel. Voeg nog wat peper en eventueel wat zout toe voor extra smaak.
Giet de aardappelen af en verwarm de sojamelk in een pannetje. Doe eventueel een theelepeltje kurkuma in de melk voor een mooie gele kleur. Doe de melk langzaam en in kleine stappen door de aardappelen tot het een mooie zachte puree wordt. Je zult zien dat je puree een zonneschijn gele kleur krijgt! Doe nu je zevenblad door de puree en roer en stamp het goed door elkaar tot je een mooie stamppot hebt.

Er zijn nog veel meer eetbare wilde plantjes zoals brandnetel, paardenbloem, dovenetel, madeliefjes, , Nu in januari komen de eerste plantjes uit de grond, dus plukken maar.  Look-zonder-look,  Madeliefje, Linde ( jonge bladeren eetbaar) ,Bereklauw ( jonge stengel eetbaar)Melganzenvoet ( zaden zijn eetbaar), Gewone smeerwortel. ( blad en wortel zijn eetbaar in smoothie), viooltjes.

 

Recepten:

Keuken: Turks

Gang: ontbijt

Soort: Vegetarisch

Ingrediënten:

bietenblad

brandnetel

ei

krulandijvie

lente-ui

olijfolie

paardenbloemblad

radicchio

scherp paprikapoeder

ui

wilde cichorei: bladeren eetbaar, tenminste voor de bloei. Aan de bittere smaak van  het melksap in de bladeren dankt de bladcichorei zijn bijnaam bitterpee. Bitterpeeën voor consumptie van de witte bladeren begon in de middeleeuwen in de provincie Brabant.

 


 

 

Keuken : Mediterraan

Gang: Lunchgerecht

Soort: Vegetarisch

Ingrediënten:

een paar handen vol gemengde bladgroenten:

bijvoorbeeld brandnetel,

krulandijvie,

wilde chicorei,

paardenbloembladen,

ronde radicchio,

bietenblad,

wilde rucola

3 lente-uitjes

1 ui, gesnipperd

80 ml olijfolie

1 theelepel versgemalen zwarte peper

1 theelepel pikant paprikapoeder

4 eieren


 

 

 

Keuken: Nederlands

Gang: diner

Soort: vegetarisch


Romige wilde brandnetelsoep:

Ingrediënten:

2 handen brandnetel toppen

Handje look zonder look fijngesneden incl. steel

Blaadjes van een hand kleefkruid

1 ui

1 teentje knoflook

1 l water

Zout & peper

1 el Boursin

Staafmixer